Projectes

Il·luminació de Commençal

Una de les marques més reconegudes en el món de la MTB trasllada la seva seu a una construcció típica del país, una antiga borda (que tenia un annex de serveis construït a posteriori) i un edifici de construcció i disseny més recent, conegut com “el Mallador”. Ambdues construccions estan protegides per Patrimoni històric.

El primer repte va ser unificar les dues construccions, la “Borda” i el Mallador, a través de la il·luminació. D’aquesta manera a la nit, aconseguim que s’identifiquin perfectament que els dos edificis (més l’annex) eren la mateixa empresa. Per això, vam fer servir un únic llenguatge lumínic, per així unificar els dos edificis amb una llum LED càlida. En façana vàrem utilitzar el mateix efecte, marcant la volumetria de l’edifici a través d’uns projectors LED, amb una òptica molt tancada, integrats sota coberta que ens marcaven tots els eixos verticals, i ens destaquen la construcció i la pedra del país de la borda i el Mallador.

A la part interior, ens trobem amb diferents usos en cada espai: a la planta baixa del Mallador, hi ha el taller: amb un espai heptagonal, en què la zona de treball està distribuïda de forma perimetral, en un banc de treball i a la zona central, un banc exempt per a la reparació de les bicis. Així que la il·luminació havia de ser regular en tot l’espai, i el que vam fer és repetir la mateixa distribució en planta amb els llums, utilitzant uns perfils LED, fets a mida amb una temperatura de color adequada per treballar.

A la planta baixa de la Borda, trobem el showroom / botiga de COMMENÇAL: un espai a tres alçades i el sostre amb estructura de bigues de fusta. Triem crear una sensació de clar / fosc a la botiga, taques de llum on ens permet l’espai, per poder destacar les bicis exposades a manera de galeria; ho vam aconseguir amb un projector LED en carril amb una temperatura molt càlida i una gran reproducció cromàtica per destacar el producte fidelment. A la planta primera, ens trobem una zona de taules de treball oberta (Open Space), amb un sostre a 2 aigües que ens dóna una alçada considerable i ho aprofitarem per suspendre uns perfils d’il·luminació sobre els llocs de treball que ens donaran la sensació que suren en l’ambient i, al mateix temps, aconseguirem la quantitat de llum en pla de treball.

En aquesta planta, tenim un altre gran repte, una passarel·la de vidre que connecta els dos edificis. Sense sostre per il·luminar, ni terra per a encastar, vam decidir fabricar un perfil a mida en “U” situat en un dels nervis de la passarel·la on situarem una tira de LED, a manera de banyador de paret (vidre) totalment integrat en l’estructura .

A la primera planta del Mallador hi ha oficines tancades i obertes, però amb sostres i parets a altures estàndard i revestides amb guix. En aquest cas vam resoldre la il·luminació amb pantalles LED sobre les taules de treball, amb potència i temperatura de color adequades per afavorir el rendiment dels treballadors.

A la segona planta del Mallador, amb connexió a la Borda, hem d’il·luminar una sala de reunions amb planta heptagonal i tancament de fusta en forma de cúpula; la il·luminació escollida és un llum de suspensió de ciment per aprofitar tota l’altura que tenim i completar així el disseny de la taula de reunions dissenyada i feta a mida per al projecte.
Sense cap dubte, ha estat un projecte apassionant amb molts reptes que han posat a prova la nostra creativitat.