Projectes

Concurs Comú Escaldes-Engordany

Primer Premi Concurs d’idees per la reforma de las plantes 1ª i 5ª i la façana del Comú d’Escaldes-Engordany.

La volumetria de l’edifici ens inspira la idea del tronc d’un arbre i apostem per evocar la imatge de la seva escorça.

La idea sorgeix de l’anàlisi de l’entorn existent, quan vam comprovar que tots els edificis que envolten el Comú són de pedra, metall i vidre.

També ens vam adonar que no s’ha incorporat la fusta en cap façana institucional de la parròquia; sent la fusta un material propi de muntanya i totalment integrable en el teixit urbà.

Per executar-lo, revestim la façana amb un panell fabricat amb basalt: roca volcànica coneguda per la seva duresa i durabilitat, així com la seva impermeabilitat, amb un acabat exterior que imita la fusta.

Amb aquest producte, cada placa és única, ja que s’assegura la no repetició de les vetes de la fusta en el disseny triat; adquirint així un efecte natural. D’aquesta manera, es combinen la fusta i la pedra per crear un producte que té l’aspecte i la mal·leabilitat de la fusta, però la durada de la pedra.

Gràcies a la seva composició natural (roca basàltica), també és perfectament compatible amb la demanda de materials sostenibles i mediambientalment eficients. El basalt és la roca volcànica més comuna i supera, en quant a superfície terrestre coberta, qualsevol altra roca ígnia, i fins i tot les supera totes juntes. És sòlid com la pedra i en conseqüència, immune a les inclemències atmosfèriques.

A l’interior conservem la mateixa filosofia que a l’exterior i fem de la fusta (en aquest cas, autèntica) el nostre aliat per donar calidesa, control acústic i confort a l’espai. Es projecten les sales d’actes, sala del Consell i sales institucionals, descobrint els sostres inclinats que fan les aigües de les cobertes (tradicionals a Andorra).