Sabies que una il·luminació inadequada, deficient, excessiva, enlluernadora o fora del lloc adequat, pot influir en les vendes del teu negoci, el clima laboral de la teva oficina, o inclús en la teva salut visual i general?
Avui et parlarem d’una figura essencial dintre de qualsevol projecte d’interiorisme: el Lighting Designer o dissenyador d’iluminació.
La figura del dissenyador d’il·luminació professional va néixer fa més de 50 anys als Estats Units i fa una mica més de 10 anys a Espanya.
La llum és un element fonamental en el disseny dels espais: dirigeix la nostra percepció visual i té el poder de realçar i millorar un projecte. O de desvirtuar-lo i perjudicar el resultat final.
El dissenyador d’il·luminació detecta les necessitats estètiques i funcionals del teu negoci o de la teva llar, i aporta una gran experiència tècnica i un sentit visual molt desenvolupat.
3 beneficis claus pels que vulgueu comptar amb un dissenyador d’il·luminació al teu negoci (i a la teva llar).
Llavors, com pot ajudar-te un dissenyador d’il·luminació?
1. Redueix els costos de la teva instal·lació.
Comencem amb la teva butxaca.
El teu dissenyador d’il·luminació selecciona la solució de llum més apropiada per al teu negoci o per a la teva llar.
Però no només això.
A més, respecta el pressupost previst, assisteix durant tot el procés de compra dels equips, supervisa la instal·lació i evita errors d’obra que poden ser molt difícils (i costosos) de corregir en un futur.
2. Redueix els consums.
Continuem parlant d’un altre aspecte que també afecta a la teva economia: l’estalvi energètic.
I farem un pas més enllà, ja que reduir els consums té un impacte directe en el teu entorn i en la cura del medi ambient.
El teu Lighting Designer és capaç de definir de manera eficaç on fa falta llum, i evitar sobre il·luminar l’espai, a més d’escollir els equipaments més eficients.
D’aquesta forma, garanteix que la instal·lació sigui sostenible des del punt de vista econòmic i energètic.
3. Millora la experiència dels teus clients i empleats.
La qualitat de llum afecta a les persones que visiten el teu negoci en molts aspectes.
Estudis científics demostren com la il·luminació influencia la venda en espais comercials, la productivitat en les oficines i les condicions de seguretat al treball.
Per això, cada vegada més professionals i empreses inverteixen en una instal·lació dissenyada per un professional especialitzat en l’àrea.
¿En què consisteix un projecte d’il·luminació? 6 passos per a descobrir-ho.
Il·luminar és molt més que escollir una bombeta, és per això, que volem compartir amb tu quins son els 7 passos que segueix el teu dissenyador a l’hora de realitzar el projecte d’il·luminació.
El desenvolupament d’un projecte d’il·luminació comença en l’etapa conceptual, i va fins a la documentació tècnica i mesuraments, passant pels estudis lumínics pertinents, incloent el seguiment de l’obra.
Pas 1. Anàlisis de la informació.
En la primera etapa, el dissenyador recopila tota la informació rellevant per a desenvolupar el projecte i té entrevistes amb altres professionals que participen en l’obra, així com arquitectes, enginyers o interioristes.
A més, tindrà una reunió amb el client per a conèixer de primera mà quin tipus d’efecte volen aconseguir amb aquella il·luminació. Com vols que es sentin els clients en el teu restaurant? I els empleats a l’oficina? I els convidats a sopar a casa teva?
Quins usos se’ls donarà a cada una de les àrees del negoci o de la llar? En quin moment del dia s’utilitzaran cada una d’elles?
Pas 2. Estil, concepte: esbossos / recerca.
Una vegada recopilada tota la informació anterior, comença la fase d’investigació i primers esbossos.
Aquesta és una etapa summament creativa en la que el dissenyador passa de la idea al paper, i comença a donar forma al projecte.
Pas 3. Buscar la millor solució per al client.
Cada client té unes necessitats concretes i unes preferències estètiques determinades.
Per això, aquest pas és fonamental per a alinear la proposta inicial del dissenyador amb la visió del client.
Pas 4. Destacar interiorisme i arquitectura.
La il·luminació posa el focus (mai millor dit :)) en aquells elements que arquitectes i interioristes desitgen destacar.
Precisament per això, el treball en equip és tant important.
La comunicació fluida entre els diferents professionals i conèixer íntimament el treball de cada un d’ells és fonamental per al èxit del projecte.
Pas 5. Seleccionar els efectes i sensacions que volem crear.
Ho comentàvem al principi, la il·luminació influeix en el nostre estat d’ànim i en les nostres ganes de romandre en un espai o voler abandonar-lo.
De mateixa forma, la il·luminació pot transmetre’ns calma o activar-nos, relaxar-nos o posar-nos tensos, convidar-nos a dormir o a romandre desperts…
Depenent de l’efecte que volem provocar, utilitzarem uns recursos lumínics o d’altres.
Pas 6. Distribució de lluminàries i nivells d’il·luminació adequats per a l’ús de cada espai.
Una vegada sabem quina és la sensació que volem crear, estem preparats per a distribuir la llum.
Aquí també influeix l’ús que donarem a cada espai.
No és el mateix, il·luminar un espai molt transitat i concorregut, que un altre que té un ús esporàdic, per exemple.
Et costa imaginar-ho? Anem a fer llum en aquest assumpte 😉
Si mai has vist un projecte d’il·luminació, és normal que et costi imaginar-ho.
Per això, millor ho veurem amb un exemple real.
Fase 1. Avantprojecte.
Aquí tens la presentació d’un avantprojecte, que inclou plànols de les plantes i la explicació del concepte i de l’estil.
Sobre aquest avantprojecte es realitzen canvis i es reajusta el pressupost quan és necessari.
Fase 2. Projecte – Execució.
En el projecte, s’inclou la planta definida, fitxes tècniques, estudi lumínic si es fa…
A més a més, s’incorpora pressupost i mesuraments, i s’inclouen proves de llum.
Fase 3. Seguiment de l’obra: post venta.
El projecte d’il·luminació no finalitza a l’hora de l’entrega.
Una fase molt important és la del seguiment, amb la finalitat d’assegurar-nos que el resultat és fidel al projecte prèviament aprovat pel client.
A més, pot requerir alguns ajustos finals una vegada que l’espai “cobra vida”.
La llum ens afecta en el nostre dia a dia, tant en el nostre rendiment professional com en el nostre descans, salut, etc.
Per això, no distribuïm la llum “a l’atzar” o de manera casual, sinó que dissenyem el projecte pensant en la salut visual i general, les sensacions, etc., amb la finalitat de que en cada espai es puguin realitzar les tasques per les quals han sigut creats.
Un projecte d’il·luminació ben dissenyat i executat farà que augmenti la productivitat de les persones que treballen amb tu, que descansin en el seu spa o que es sentin còmodes al menjador de casa teva. T’ho imagines?
Tot això gràcies a una bona elecció de la font de llum, a la temperatura adequada i a una correcta distribució.
Si tens previst obrir un nou negoci a Andorra i apostes per la innovació, o bé, vols incorporar canvis al teu establiment que t’ajudin a rendibilitzar la façana, els aparadors, els expositors o els emprovadors, podem ajudar-te.
Posa’t en contacte amb nosaltres i farem un cafè per a conèixer-nos.